Start voorbereiden van einde Drupal 9 op 1 november 2023

7 minuten lezen

In mijn Drupal TechTalk van 20 oktober heb ik gesproken over het einde van Drupal 9, en waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk te beginnen met het voorbereiden van de overgang naar Drupal 10.
Het einde van de ondersteuning van Drupal 9 zal plaats vinden op 1 november 2023 en dat is veel sneller dan mensen verwachten. Einde van de ondersteuning is in het Engels "end of life" en wordt meestal afgekort tot "EOL".

Vanaf 1 november zal Drupal 9 niet meer worden ondersteund. Deze datum zal niet, en kan niet veranderen. Het is niet hetzelfde als met Drupal 7, waarbij het einde van de ondersteuning elke keer wordt verlengd. Het probleem is dat Drupal 9 gebruik maakt van andere software pakketten en het voor Drupal 9 belangrijkste pakket is Symfony 4 en die beëindigd zijn ondersteuning ook op 1 november 2023. Doordat het Drupal project geen ondersteuning kan geven op een versie die afhankelijkheden heeft op andere software die geen ondersteuning meer heeft, kunnen ze niet anders dan de ondersteuning voor Drupal 9 beëindigen op dezelfde datum.

We zijn nog steeds aan het wachten op de release van Drupal 10 en die zal plaats vinden op 14 december van dit jaar. De meeste mensen zullen wachten met het starten van het voorbereiden van de overgang naar Drupal 10 totdat Drupal 10 is gereleased. Alleen zal Drupal 9 EOL zijn na 10½ maand na het uitkomen van Drupal 10 en dat is minder dan 12 maanden vanaf nu!

Veel mensen zullen 6 maanden wachten met de overgang naar Drupal 10 om alle extra (contributed) modules en thema's compatibel te laten zijn met Drupal 10. Tegen die tijd is het de start van de zomer. De overgang naar een nieuwe hoofdversie van Drupal heeft voor Drupal bedrijven het gevolg dat ze het samen met hun klanten moeten doen (budget, plannen en testen). Het is erg aantrekkelijk om het wachten tot na de zomer, zodat iedereen weer terug is van vakantie. Het zal dan september zijn en dan zijn er nog maar 2 maanden over tot het einde van de ondersteuning voor Drupal 9.

Het jaar tot het einde van de ondersteuning van Drupal 9 zal sneller voorbij dan we nu denken. De overgang naar een nieuwe hoofdversie zal tijd vergen van programmeurs en beheerders. Die tijd zal moeten worden ingepland. Het is erg aantrekkelijk om een nieuw en groot project aan te nemen, waaraan de programmeurs en beheerders veel tijd kwijt zijn.
Mijn advies is om zo snel mogelijk te starten met de voorbereiding van de overgang naar Drupal 10.

Wat nu te doen?

Om je voor te bereiden op de overgang naar Drupal 10 kan je de volgende dingen doen:

  1. Start met gebruik van PHP 8.1 op bestaande Drupal 9 websites. Het klinkt misschien niet zo belangrijk, maar elke nieuwe PHP versie heeft een aantal veranderingen die je code kunnen breken. PHP 8.1 is de minimum PHP versie voor Drupal 10. Met het gebruikt van PHP 8.1 op bestaande Drupal 9 websites kunnen we nu al problemen oplossen voor de overgang naar Drupal 10. Voor meer informatie: Migratie naar PHP 7.4, Migratie naar PHP 8.0 en Migratie naar PHP 8.1.
  2. Maak een lijst met extra (contributed) modules en thema's en kijk of ze compatibel zijn met Drupal 10. De module Upgrade status geeft een goed overzicht over wat er moet worden gedaan.
  3. Verander je achterhaalde (deprecated) code met code die niet achterhaald is. Dit zal in de overgang naar Drupal 10 toch moeten gebeuren, dus dit kan je nu al doen. Het pakket Drupal check is een erg grote hulp daarbij. Veel van deze werkzaamheden kunnen worden gedaan door een junior Drupal programmeur.
  4. Een enkele Drupal 9 website maakt gebruik van code die speciaal is gebaseerd op code van Symfony 4 en die gemarkeerd is als achterhaald in Symfony 5 en dus verwijderd in Symfony 6. Die code zal dus niet meer voorkomen in Drupal 10. Niet erg waarschijnlijk, maar toch even op letten.

Ik hoop dat deze informatie duidelijk maakt waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk te starten met de overgang naar Drupal 10. De overgang naar een nieuwe hoofdversie van Drupal neemt tijd in beslag. De overgang naar Drupal 10 zal men in samenwerking moeten doen met de klant. De klant zal er ook klaar voor moeten zijn.

Een stukje geschiedenis

Het Drupal project zou graag elke 3 tot 5 jaar een nieuwe hoofdversie uitbrengen.

Drupal versies tot en met Drupal 7 zijn niet afhankelijk van andere grote pakketten, echter, alle versies vanaf Drupal 8 zijn wel afhankelijk van andere pakketten.
Deze andere pakketten waarvan Drupal afhankelijk is, brengen vaak elke 2 jaar een nieuwe hoofdversie uit.
Werken aan nieuwe mogelijkheden vinden open source programmeurs nu eenmaal leuker dan het ondersteunen van oude code.

De toekomst van het Drupal release schema

Vanaf heden zal elke 2 jaar een nieuwe hoofdversie van Drupal uitkomen. Drupal kiest daarmee voor een tweejarige release cycle om in de pas te lopen met de release cycle van Symfony.
Elke 6 maanden wordt een kleine versie (minor) uitgebracht. De laatste kleine versie van elke hoofdversie is versie nummer 4. Deze versie is ook de kleine versie die lang wordt ondersteund, namelijk 2½ jaar. In het Engels wordt dit "long term support" genoemd en meestal afgekort tot "LTS".

Drupal website eigenaars hebben 2 mogelijke overgangsroutes:

  1. De eerste is om bij elke nieuwe hoofdversie gelijk te over te gaan naar de nieuwe hoofdversie. Daarna zal men elke 6 maanden over moeten gaan naar een nieuwe kleine versie (minor). Dit heeft als voordeel dat hun website de nieuwste functionaliteiten als eerste zullen hebben.
  2. De tweede is om te wachten op een nieuwe kleine versie die de lange ondersteuning geeft (LTS). Men gaat dan over van een kleine versie met lange ondersteuning naar een nieuwe kleine versie met lange ondersteuning. Van LTS naar LTS. Bijvoorbeeld van Drupal 10.4 naar Drupal 11.4. Het grootste nadeel is dat die websites veel later de nieuwe functionaliteiten zullen hebben.

david.bekker

Drupal Developer[email protected]Drupal
Meer van david.bekker

Meer artikelen

Techtalk
drupal

Drupal techtalk 20 oktober

3 minuten lezen
Lees het artikel Drupal techtalk 20 oktober
devoxx
congres
java

Evaluatie 19e editie Devoxx België

6 minuten lezen
Lees het artikel Evaluatie 19e editie Devoxx België
devoxx
congres
java

19e editie van Devoxx België volgende week van start

3 minuten lezen
Lees het artikel 19e editie van Devoxx België volgende week van start