Sinds de coronacrisis is het voor de ontwikkelaars binnen Finalist gebruikelijk om vanuit huis te werken. Op momenten dat het nodig is kijken we dan met elkaar mee via Teams. Op deze manier wordt het "probleem" van het niet samen kunnen programmeren opgelost. Al is het natuurlijk verre van ideaal.
In een ideale situatie zit je naast elkaar, achter 1 scherm, en kun je daar waar nodig echt met z'n tweeën (of meer) complexe problemen oplossen. Teams zorgt ervoor dat een van de mensen zijn of haar scherm kan delen, en dat de anderen aanwijzingen kunnen geven. In extreme gevallen kan de "zender" ook toegang geven aan anderen om het scherm over te nemen, maar dit werkt niet altijd, of traag.
Sinds versie 2020.3 van PhpStorm (de IDE die de Drupalontwikkelaars bij Finalist gebruiken) is er echter een andere, naar mijn mening veel betere oplossing. Er is namelijk de "Code With Me" service geïntroduceerd.
Met Code With Me kun je het project dat momenteel open staat in de IDE met anderen delen en er samen in realtime aan werken.
En dit werkt verbazend simpel en goed.
Hoe te gebruiken?
Code With Me is een plugin die geïnstalleerd moet worden binnen PhpStorm. Alle personen die mee willen kijken of werken dienen dit geïnstalleerd te hebben.
De plugin kan geïnstalleerd worden door in de IDE te gaan naar Settings/Preferences | Plugins | Marketplace en dan te zoeken naar "code with me".

Eenmaal geïnstalleerd staat er een extra icoon in de toolbar waarmee de tool aangezet kan worden.

Door Code With Me aan te zetten wordt er een URL beschikbaar gemaakt (en direct in je clipboard geplaatst) die je kunt sturen naar anderen om mee te kijken en te werken.
Momenteel kun je tot 20 mensen uitnodigen om mee te kijken/werken en deze hebben geen eigen IDE nodig. De zender heeft een licentie op de IDE en de gasten krijgen een gratis lichtgewicht applicatie om mee te kunnen werken. Indien de gast wel de desbetreffende IDE geïnstalleerd heeft zal deze gebruikt worden.
Hoe ziet het er uit?
Iedereen die wel eens samen werkt aan een Word document, of via Google Drive samenwerkt aan bestanden, herkent heel goed het principe.
Na het accepteren van de link ziet de gast onderstaand scherm. Je krijgt een melding dat je de zender volgt en ziet het bestand dat deze gebruiker open heeft.

Hierin zie je waar de cursors staan van beide gebruikers door middel van een gekleurde cursor voor elke gebruiker. Ditzelfde geldt voor de zender.
In onderstaande video een kort voorbeeld van het gebruik. Dit is opgenomen vanuit het oogpunt van de zender, waarbij je ziet dat de gast het bestand aan het bewerken is.
Is het veilig?
De tool kan naar eigen wensen en eisen worden ingericht voor wat betreft de beveiliging. Het is mogelijk om de "andere" personen lees-rechten, bewerkrechten of volledige toegang te geven. Het is zelfs mogelijk om dit persoonlijk in te richten.

Belangrijk is wel om te onthouden dat er gebruik wordt gemaakt van een service van een externe partij. De data wordt overigens wel end-to-end encrypted verstuurd en kan dus niet ingekeken worden door JetBrains.
Header foto van Maxwell Nelson op Unsplash