Op naar Drupal 9!

26 mei 2020
5 minuten

3 juni 2020 verschijnt Drupal 9. Voorgangers Drupal 7 en 8 zullen respectievelijk in november 2022 en november 2021, end-of-life zijn. De nieuwe release markeert belangrijke vernieuwingen in de bijna twintigjarige geschiedenis van het content management framework. Al gaat Drupal 9 vooral verder op de met Drupal 8 ingezette koers. En dat is goed nieuws: want de update is daardoor ook eenvoudiger. Maar hoe zit dat met Drupal 7?

Wat is Drupal?

Bij Finalist zetten we Drupal in om websites, intranetten, portalen, samenwerkomgevingen en webapplicaties te ontwikkelen. Drupal is sinds de oprichting in 2001 open source en heeft een vrij licentiemodel waardoor het gratis gebruikt en verspreid kan worden. De Drupal Association is een non-profit organisatie die zorgdraagt voor de doorontwikkeling en optimale veiligheid van het framework. Een belangrijke taak is het ondersteunen van de community die Drupal bouwt en onderhoudt.


De community: het kloppend hart van Drupal

Drupal wordt gemaakt door de Drupalcommunity, met leden over heel de wereld die het systeem steeds beter maken. Elke dag weer. Drupal mag tot op de dag van vandaag gratis gebruikt en verspreid worden. De community zorgt voor de doorontwikkeling van het framework en mag dus met recht het kloppend hart van Drupal genoemd worden. Maar vaak gaat het verder dan ontwikkelen. Het meest recente voorbeeld van de kracht van deze community is het Drupal-cares-initiatief, opgestart rondom de COVID-19-pandemie. In enkele weken tijd werd een half miljoen dollar opgehaald uit publieke giften. Voor datzelfde COVID-19 worden nieuwe wegen gezocht voor de meerdere Drupalconferenties die jaarlijks worden gehouden. De grootste, Drupalcon Global, zal in juli online plaatsvinden. Dan staat er nog een uitgestelde Europese variant gepland in december, waarvan iedereen hoopt dat het weer een live event kan worden. Tussendoor wordt in Nederland in november Drupaljam georganiseerd waar Finalist een van hoofdsponsoren is.


Ondersteunde versies

Op dit moment ondersteunt de community twee versies: Drupal 7 en 8. Waar 7 de versie is waarin gebruiksgemak, modulariteit en veelzijdigheid tot wasdom kwamen, is met opvolger Drupal 8 vooral gewerkt aan veranderingen ‘onder de motorkap’. Bijvoorbeeld door de integratie met belangrijke andere open source frameworks zoals Symfony2. Mobile-first en api-first zijn vanaf dit moment de belangrijke termen.

In Drupal 8 hebben we ervaren dat er wordt gewerkt met een duidelijke roadmap en geplande tussentijdse updates die vaak veel nieuwe functionaliteit bevatten in de Drupalbasis. Ook wordt de belofte gedaan dat het makkelijker wordt om Drupal te updaten. Met elke tussentijdse versie, we zitten nu op 8.9.0-beta, zijn meerdere vernieuwingen doorgevoerd. Die roadmap en het doorvoeren van tussentijdse vernieuwingen zijn een bewuste keuze om Drupal in functionaliteit te laten accelereren.

Drupal 8 zal in 2021 en Drupal 7 in 2022 de end-of-life-status krijgen. Wat betekent dit?

End-of-life: dat klinkt niet goed

Dat valt mee. End-of-life betekent dat de support door de community stopt. De software stopt feitelijk niet met werken, maar er worden geen updates meer uitgebracht waardoor je op den duur (veiligheids)problemen kunt ondervinden. Organisaties die gebruik maken van deze versies hebben dus ruim een jaar de tijd voor de overstap naar Drupal 9, al zullen er commerciële partijen zijn die verlengde ondersteuning kunnen aanbieden. Finalist adviseert om altijd met de laatste updates mee te bewegen.

Update: Drupal 7 wordt ondersteund tot november 2022

Wat is er nieuw?

Dan nu over Drupal 9: wat is er eigenlijk nieuw? De tussentijds toegevoegde functionaliteit maakt immers dat de laatste versie van 8 erg lijkt op de eerste versie van Drupal 9. Maar verbeteringen zijn er wel degelijk: door het verwijderen van overbodige code is Drupal 12% kleiner dan Drupal 8.9.0! Eerlijk is eerlijk: hiervan gaan vooral developerharten sneller kloppen. Met 9.1.0 zullen ook de functionele vernieuwingen weer hun intrede doen.

Van Drupal 8 naar 9

Technisch gezien zet Drupal 9 dus door op de met 8 ingeslagen weg.  Hierdoor is de laatste versie van Drupal 8 grotendeels gelijk aan de eerste versie van Drupal 9. Deze vernieuwde werkwijze zorgt ervoor dat de stap naar Drupal 9 een relatief kleine is. Dit verklaart ook dat de support voor Drupal 8 stopt. Er wordt vanaf versie 9 voortaan één versie ondersteund.

Voor de gang van 8 naar 9 zijn handige tools beschikbaar waarmee sitebouwers kunnen zorgen voor een vliegende start in de voorbereiding op Drupal 9, zoals:

 • Upgrade Status, een tool om modules en omgevingen (bv. webserver) te controleren of deze klaar zijn voor de update;
 • Rector, een tool om maatwerkcode Drupal-9-geschikt te maken.

Van Drupal 7 naar 9

En hoe zit het met Drupal 7 naar Drupal 9? Korte antwoord: dit is meer werk. Het langere antwoord is natuurlijk genuanceerder, maar een belangrijk verschil is dat er echt wel zaken gemigreerd moeten worden. Dit komt door de wijzigingen aan het technische fundament van Drupal. Hierdoor krijg je bij de update te maken met een contentmigratie en met het vernieuwen van code in (maatwerk) modules. Gelukkig heeft ook hier de community niet stilgezeten. Ook voor Drupal 7 zijn tools beschikbaar om de update zo efficiënt mogelijk uit te voeren:

 • De contentmigratietooling is compatible met Drupal 9;
 • Upgrade Status werkt ook voor Drupal 7;
 • Er kan gebruik worden gemaakt van Drupal Module Upgrader om maatwerkcode Drupal-9-geschikt te maken,

Samenvatting

 • Drupal 8 is in november 2021 end-of-life;
 • Drupal 7 is in november 2022 end-of-life;
 • Drupal 9 is beschikbaar per 3 juni 2020;
 • Drupal 7, 8 en 9 bestaan dus ruim een jaar naast elkaar;
 • Het is mogelijk om Drupal te updaten van 8 naar 9 of van 7 naar 9;
 • Hoewel er verlengde support wordt aangeboden door commerciële partijen, adviseren wij altijd met updates mee te bewegen;
 • Drupal biedt voor zowel de update van 8 naar 9 als die van 7 naar 9 handige tools.

Wij helpen graag

Finalist begeleidt organisaties bij de update van Drupal 7 of 8 naar Drupal 9 en kan het hele updateproces verzorgen. Meer informatie? Neem contact met ons op!

Meer artikelen