Ondersteuning Drupal 7 opnieuw verlengd

24 februari 2022
2 minuten

De Drupal Association, de stichting die zorgt voor de ondersteuning en veiligheid van de open source software Drupal, heeft gisteren aangekondigd dat de ondersteuning voor Drupal 7 een jaar wordt verlengd. In eerdere communicatie is steeds 1 november 2022 als end-of-life-datum gehanteerd.

Wat betekent dit?

Op 1 november 2022 zou de support door Drupal Association op de software Drupal 7 stoppen. Dit betekent dat er geen security updates meer worden uitgebracht, ook wel end-of-life genoemd. Nu is dat 1 november 2023 geworden. Als je website nog op Drupal 7 draait, dan heb je dus meer tijd om te upgraden naar Drupal 9. De verlengde ondersteuning voor Drupal 7 geeft tijd en garantie op veiligheid, maar betekent niet dat Drupal 7 en de vele uitbreidingsmodules worden doorontwikkeld. Dit staat al lange tijd stil, of is minimaal. Voor de Drupal-7-versies van uitbreidingsmodules worden veelal slechts security updates toegevoegd. Geen nieuwe functionaliteit dus.

Ons advies

Upgrade de website alsnog naar Drupal 9. Deze versie is tien jaar nieuwer dan Drupal 7. De interface is gebruiksvriendelijker en onder de motorkap is de software robuuster en veiliger. Er is veel betere omgang met bijvoorbeeld mobiele devices. Tussentijdse updates bevatten steeds weer vernieuwingen en de grote doorontwikkelingen zitten dus in deze nieuwe lijn van Drupal. Verder draait Drupal natuurlijk voor een belangrijk deel op de uitbreidingsmodules. Ook hier vindt doorontwikkeling vooral plaats in de Drupal-9-versies van deze modules. De Drupal Association kondigde eerder al aan dat Drupal 10 verwacht mag worden in augustus van dit jaar. Langer op Drupal 7 blijven betekent dus dat er steeds minder ondersteuning is vanuit de community en je achterop raakt.

De versies op een rij

Verwarring

Tegelijkertijd is dit voor veel bedrijven een opvallende aanpassing van het upgradebeleid. Veel bedrijven zijn onder druk van de end-of-life-datum projecten gestart om voor 1 november te upgraden naar Drupal 9. Veel Drupalpartners hebben ook jarenlang dit beleid gevoerd. Er zijn bedrijven die geïnvesteerd hebben in extended support, zodat dit na de end-of-life-datum doorgezet kon worden. Er is dus in ieder geval wat verwarring.

Conclusie

Het bericht van de verlengde support is verrassend, zeker gezien alle investeringen die bedrijven en instellingen nu al hebben gedaan om tijdig te updaten naar Drupal 9. Het verandert echter niet veel aan het advies om te upgraden. De druk is van de ketel. Je hebt meer tijd.

Vragen of hulp nodig?

Neem dan contact op met Tom van Vliet (06 24 61 46 11), Paula den Boer (06 51 37 27 67) of Jasper van Schelven (06 52 63 82 46). We denken graag mee!

Meer artikelen