In onze klantenkring en daarbuiten komen we nog situaties tegen van bestaande Liferay-portalen en -websites die in 6.2 (of zelfs 6.1) gebouwd zijn. Met Liferay DXP als opvolger die al een aantal jaar beschikbaar is, zijn de signalen tot nu toe om te upgraden al ruimschoots langsgekomen.
Op dit moment is er echter nog een laatste reden om de upgrade te overwegen. Dat is de formele 'End of Limited Support' die op 1 december 2020 is, voor Liferay Portal 6.2. In dit artikel willen we - met de huidige stand van zaken anno mei 2020 - nog een keer op een rijtje zetten waarom je moet upgraden.
6.2 End of Limited Support
Sinds 1 december 2017 is er al geen Premium Support meer voor Liferay Portal 6.2. Alleen Security alerts en 'critical patch updates' worden sindsdien nog door Liferay gepubliceerd. En zoals gezegd wordt op Liferay Portal vanaf 1 december 2020 geen Limited Support meer gegeven door Liferay. De precieze formuleringen staan op de End Of Life Policy pagina op Liferay.com [https://www.liferay.com/subscription-services/end-of-life/liferay-portal]
Het meest concrete en merkbare is dat er vanaf dat moment geen Security Updates te verwachten zijn, zelfs niet voor de meest serieuze security issues. Je bent als beheerder/eigenaar van je portaal of website vanaf dat moment dus volledig op je eigen expertise en signalering aangewezen. Voor iedereen die een bestaande 6.2 website of portaal heeft draaien geldt dat er bij de bouw daarvan een zorgvuldige keuze is gemaakt om voor de enterprise subscriptions van Liferay te gaan. Als de redenen daarvoor nog steeds gelden (bijvoorbeeld omdat de portaal nog steeds een bedrijfskritische applicatie is, of daadwerkelijk voor conversie zorgt) dan is het eigenlijk vanzelfsprekend om te gaan voor continuïteit en dus te upgraden naar de nieuwere DXP subscriptions.
Waarom upgraden, what's in it?
Continuïteit is een belangrijk aandachtspunt bij het overwegen om te upgraden, maar echt niet het enige. DXP biedt uiteraard ook nieuwe features en mogelijkheden die de moeite waard zijn. En als laatste is de nieuwe technologie-onderstroom in DXP een belangrijk item.
Continuiteit
Uiteraard is het ontbreken van de vendor Liferay als backup bij potentiele security-, performance- of andere non-functional incidenten een belangrijk argument.Maar continuiteit zit ook in beschikbaarheid van expertise: er zijn steeds meer developers met DXP-kennis beschikbaar, en steeds minder met 6.2-kennis. Trainingen zijn niet meer beschikbaar voor 6.2 maar alleen in DXP, evenals documentatie-updates.
Veel bestaande 6.2-portalen draaien op JDK 7. Deze JDK is al sinds 2015 end of life, en zelfs JDK 8, de nieuwste waarop Liferay Portal 6.2 draait, is end of life. DXP draait op JDK 8, en JDK 11.
De AVG / GDPR is natuurlijk al een poosje actief. In DXP zijn de standaardcomponenten compliant hiermee. Eventueel maatwerk dat in Portal 6.2 is gemaakt om gebruikersaccounts te exporteren of te anonimiseren is daarmee overbodig.
Aangezien Liferay Portal een aantal (frontend-)frameworks meelevert die vrij dwingend worden opgelegd bij implementaties van themes en portlets is het steeds moeilijker om daarmee de voortschrijdende browsers en UX-designs te kunnen volgen. De business wil ondersteuning voor 'de reguliere browsers' maar dat is niet zomaar te doen in Liferay Portal 6.2. En designers en frontend developers rekenen er misschien niet op dat Bootstrap 4, React of ECMAScript 6 niet beschikbaar zijn.
Nieuwe technologie: OSGi-gebaseerde modularisatie
DXP werd met veel fanfare aangekondigd als de weg naar modularisatie. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is het stof daaromheen opgetrokken. Liferay zelf kijkt met gemengde gevoelens terug aan de reis van modularisatie, maar het eindresultaat is wel dat alle componenten in Liferay DXP netjes gemodulariseerd zijn. En ook van eigen maatwerkmodules wordt verwacht dat deze volgens de modularisatieparadigma's worden gemaakt. Gelukkig is dat ook goed te doen en levert het inderdaad beter onderhoudbare code op.
Features
De belangrijkste features in DXP zijn inmiddels:
- De vernieuwde kijk op content- en paginacreatie. Pagina's worden 'belangrijker' dan portlets (widgets tegenwoordig) en zijn dynamischer samen te stellen. Meer power naar de business!
- Mogelijkheid om te koppelen met Liferay Analytics Cloud, de veelbelovende analytics-dienst met ook de roundtrip naar personalisatie (aanbevelingen, automatische segmentatie)
- Mogelijkheid om te hosten in de DXP Cloud, de Enterprise PaaS van Liferay
- Headless en frontend-opties: er zijn meer mogelijkheden om Liferay in te zetten als Headless CMS, en ook zijn React widgets nu de beste frontend-mogelijkheid
Conclusie
Eigenlijk geldt voor alle onderdelen dat het nu, een paar jaar na het introduceren van DXP, pas goed te beoordelen is wat het eindresultaat of de meerwaarde ervan is. Like it or not: de eerste DXP-versie (7.0) had feature-wise nauwelijks iets extra's te bieden ten opzichte van 6.2. Bij Liferay was tijdens de ontwikkeling van DXP de overgang naar OSGi een veel grotere effort dan dat er feature-uitbreidingen waren. Maar ook voor de introductie van OSGi geldt: hoewel de beginselen in 7.0 aanwezig waren en bruikbaar waren, kostte alles nog veel tijd en moeite om op de nieuwe manier te ontwikkelen. Daar zijn sinds 7.0 ook goede vervolgstappen in gezet. En als laatste de continuïteit: de nieuwste 7.2 en 7.3-versies zijn bij hun initiële release een stuk stabieler dan de eerste 7.0 release.
Op zo'n manier geredeneerd is het nog zo gek niet om te hebben gewacht tot nu. Maar nu is het echt tijd om te upgraden!
What's next?
Liferay stopt met 6.2, het is de hoogste tijd om te upgraden. Zowel qua features, continuiteit als technologische vernieuwing is het zinvol en verstandig om te upgraden. Finalist kan met haar ervaring met 6.1, 6.2 helpen, ook met upgrades van 6.2 naar DXP. Daarnaast voert Finalist nieuwbouw-projecten uit in DXP (t/m 7.2). Evt. nieuwe wensen kunnen daarom in de upgrade (of direct aansluitend) meegenomen worden. Neem contact op met Finalist om de mogelijkheden te bespreken.