Komt er een verbod op Google Analytics?

3 minuten lezen

Maak je ook gebruik van het handige gratis statistiekpakket Google Analytics om je website eenvoudig bezoekers te meten? Mogelijk mag dat binnenkort niet meer of zijn er extra aanpassingen nodig. Door een uitspraak van de Oostenrijkse privacytoezichthouder met mogelijke impact voor de hele EU.

Wat is er aan de hand?

Max Schrems diende met zijn stichting in augustus 2020 101 privacyklachten in bij verschillende Europese toezichthouders over datatransfers naar de Verenigde Staten. Volgens de stichting worden er Europese persoonsgegevens doorgegeven aan de VS voor verwerking.

Probleem is in deze dat zelfs met privacyvriendelijke instellingen die Google bied en zoals momenteel geadviseerd door de Autoriteit Persoongegevens er voor zorgen dat er mogelijk persoonsgegevens verwerkt worden in de VS en hiermee mogelijk terecht kunnen komen bij Amerikaanse instanties zoals de NSA.

De Autoriteit Persoonsgegevens

De Nederlandse privacy organisatie heeft nog geen officiƫle reactie gegeven, maar er is wel ontdekt dat in een document uit 2018 over het privacy vriendelijk maken van Google Analytics een zin is toegevoegd. "Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan.' Hiermee is mogelijk een eerste stap gezet om (nieuwe) website-eigenaren te informeren over de toekomst van het pakket binnen Europa in combinatie met de wettelijke kaders voor de AVG.

Hoe nu verder?

De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel verder onderzoek naar de uitspraak zoals gedaan door de Oostenrijkse privacytoezichthouder. Of Google Analytics en mogelijk andere Amerikaanse diensten voor Europese websites verboden worden is dus maar de vraag. Mogelijk loopt het met een sisser af door consumenten nog beter te informeren in het privacystatment of dat Google zorgt bijvoorbeeld dat de data in Europa wordt opgeslagen. Naar verwachting doet het AP begin 2022 een uitspraak.

Mocht er toch een verbod komen op Google Analytics dan zijn er goede alternatieven voor handen zoals Matomo Analytics. Finalist heeft deze statistiek oplossing vaker toegepast bij semi-overheidsinstanties.

Meer weten

robin.kroon

Servicemanager[email protected]LinkedIn
Meer van robin.kroon

Meer artikelen

online marketing
SEO
LinkedIN

IMU Live 2022

7 minuten lezen
Lees het artikel IMU Live 2022
redactie
training
CMS kennis

CMS training voor redacteuren

4 minuten lezen
Lees het artikel CMS training voor redacteuren
drupal
drupal 9
drupal 10
support

Ondersteuning Drupal 7 opnieuw verlengd

3 minuten lezen
Lees het artikel Ondersteuning Drupal 7 opnieuw verlengd