Evaluatie 19e editie Devoxx België

20 oktober 2022
4 minuten

Algemeen

Verleden week vond de 19e editie van Devoxx in Antwerpen plaats. De locatie in de Kinepolis bioscoop ervaarde ik als één van de meest comfortabele conferenties. Er was genoeg ruimte om te zitten en dankzij bioscoopschermen van enkele meters breed hoorde ik niemand klagen iets gemist te hebben. Er werd gezorgd voor non stop (fris)drank. Er was ook een eenvoudig ontbijt en lunch elke dag. Tussen de sessies door was er tijd om naar toilet te gaan of een bezoek te brengen aan de beursvloer waar big tech en Belgische bedrijven aanwezig waren.

Soorten sessies

Ik had de sessies die ik wilde bijwonen zorgvuldig voorbereid. In de praktijk kwam het er toch nog op neer dat ik uit 2 tot 4 interessante sessies per uur moest kiezen. Niet altijd een schot in de roos, bleek achteraf, want vaak weet je niet op voorhand of de sessie ‘bij je past’.

Je zou de sessies zo kunnen onderverdelen:

  • ‘Clickbait’ sessies: ze lokken je met gave titels en uiteindelijk leer je niet bij wat je verwacht had. De sessies ‘future of frontend development’ en ‘no more Xmx!’ zijn daar voorbeelden van.
  • Live coding sessies: deze vond ik het meest interessant. Maar het probleem vaak hiermee is dat de meeste sprekers ongeveer 50 minuten krijgen en dat is duidelijk niet voldoende voor een coding sessie. Het gevolg is dat ze de materie niet in detail kunnen bespreken of dat ze enkel het makkellijke tonen en de laatste 10 minuten vliegensvlug over het interessante deel heen gaan. Meer ervaren sprekers, zoals Josh Long, maken het nog spannender. Hij typt zo snel dat bliksem bijna uit zijn vingers schiet.
  • De ‘slider’: is de materie te complex, dan krijg je al gauw iemand die alles uitlegt a.d.h.v. slides. Daarbij is enige voorkennis handig. Helaas de talk bijvoorbeeld over data anonimisatie ‘fake it till you make it’ was daarom niet praktisch genoeg.

Waar ging het vooral over

Gelukkig zijn alle sessies op YouTube te herbeleven. Ik heb een playlist gemaakt met de sessies die ik alvast ga (her)bekijken. Er zit veel overlap in; deze onderwerpen waren dit jaar het best vertegenwoordigd:

  • Sneller maken van je java applicatie: er wordt veel gewerkt aan ‘ahead of time’ compilatie, zowel door Spring Boot als Micronaut. Spring Boot gebruik ik al langer en Micronaut is zeker iets om te verkennen. Ze proberen het zo simpel mogelijk, bijna out of the box te maken met minimale wijzigingen aan je applicatie.
  • ‘Native’: dit buzzword was heel hot. Het gaat nog een stapje verder dan ahead of time compilatie. Namelijk je java applicatie kan je omvormen bvb tot een windows exe executable. Het gevolg is dat je bestandsgrootte enorm daalt en dat je applicatie tiental(len) keren sneller opstart. Zoek in de playlist naar ‘GraalVM’.
  • ‘Virtual threads’. ‘Asynchroon’ programmeren is moeilijk. En daar komt verandering in. In de sessies over Kotlin werd vaak getoond hoe je nu al asynchrone java code kan schrijven op een synchrone manier in 1 blok code. Het idee is dat de code de huidige thread teruggeeft aan het systeem totdat de asynchrone call klaar is, en dan de draad terug opneemt. Een idee dat vooral bij enkele Google medewerkers de $-tekens over hun ogen deed ronddraaien. Immers elke thread dat ‘niet moet wachten’ betekent minder energieverspilling, minder geheugen nodig enz … . Je kan al gaan denken hoeveel verschil dit gaat uitmaken in een datacenter. Het is dus nu al mogelijk met Kotlin, maar er komt buildin support hiervoor over een jaar of 2 in de standaard jdk. In dat opzicht is het nog niet klaar voor de mainstream.
  • Deployment sessies: er waren tal van bedrijfjes die hun producten via Devoxx sessies lieten zien. Met de macht van kubernetes in de cloud zijn vele bedrijfjes ontstaan die een workflow aanbieden via kubernetes. Ik denk zelf dat kubernetes zeker niet het eindstation is betreffende containers/cloud. Er komt vast nog wel iets eenvoudigers.

Mijn voorspelling voor volgende jaren is dat we nog meer focus gaan krijgen op: ‘native’, ‘virtual threads’ en ‘AI’ en dat deze meer mainstream en praktischer gaan worden.

Uitgelicht

De keynote sessie van Alan D. Thompson hebben alle bezoekers gezien denk ik. Hij werd bijna emotioneel, realiserend hoe snel dit veld zich ontwikkeld. Hij verwacht dat het meer geld gaat opbrengen dan de internetrevolutie.

De sessie ‘you shall not password’ toont een nieuw authenticatie framework, webauthn. Het werkt een beetje zoals de flow van de Microsoft authenticator app, waarbij je 1 of meerdere apparaten hebt die een ander nog niet geauthenticeerd apparaat toegang kan verlenen. Het zit standaard al ingebakken in de web browsers. Hier krijgen we straks allemaal mee te maken op onze apparaten.

De sessie van Graeme Rocher was eigenlijk een deep dive van voor de eigenlijke conferentie. Deze moet je een goed idee geven over hoe je je java applicatie native kan krijgen. In de playlist staan nog meer video's hierover.

Neem de popcorn er alvast bij en geniet van deze entertaining talk van Dylan Beattie. Hij zag overal “we’re looking for a rockstar xxxx developer” in vacatures staan en hij wist ineens wat zijn missie op deze planeet was: hij heeft een programmeertaal ‘rockstar’ gemaakt.

Meer artikelen