Een gids voor een effectieve website footer

Een gids voor een effectieve website footer

Welkom bij deze blogpost die gaat over trends in design en structuur van de website footer. Een essentieel maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van elke website!

Essentieel omdat uit recente studies blijkt dat gebruikers steeds vaker doorlezen op webpagina's na de fold. Dit betekent dat de footer een cruciale rol speelt in het vasthouden van de aandacht van de bezoekers en hen verder te begeleiden door de website.

Laten we de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen eens nader bekijken.

Gebruikersgedrag en scrollpatronen

Uit onderzoek van de Nielssen Group blijkt dat steeds meer gebruikers na de fold blijven lezen. In 2010 bleef nog 80% boven de fold, terwijl dit in 2018 was gedaald naar 57%. Door de toename van lange webpagina's worden bezoekers gestimuleerd om verder te scrollen. Een ander opvallend inzicht is dat gebruikers vaak in een F-patroon scannen, waarbij ze naarmate ze verder scrollen, minder aandacht besteden aan de inhoud.

Belangrijke elementen in de footer

De footer biedt een uitstekende kans om de gebruikers te begeleiden en hen te voorzien van belangrijke informatie. Hier zijn de essentiële elementen die in de footer zouden moeten worden opgenomen:

  1. Privacybeleid / Algemene voorwaarden: Bescherming van intellectueel eigendom is van cruciaal belang, en een link naar het privacybeleid en de algemene voorwaarden moet (prominent) aanwezig zijn.
  2. Extra call-to-action: De footer moet een duidelijke taak hebben om de gebruiker verder te brengen. Plaats een extra call-to-action om gebruikers te stimuleren contact op te nemen, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief of andere relevante acties uit te voeren.
  3. Back to top-knop: Voor lange webpagina's is een 'Back to Top'-knop handig om gebruikers snel naar boven te laten scrollen zonder eindeloos te moeten terugscrollen.
  4. Globale navigatie: Belangrijke onderdelen van de website moeten ook in de footer te vinden zijn. Zo kunnen gebruikers gemakkelijk naar andere relevante pagina's navigeren.
  5. Contactinformatie: Veel bezoekers zoeken in de footer naar contactinformatie. Vermeld duidelijk het telefoonnummer, adres of een link naar de contactpagina.
  6. Brand identity: Maak gebruik van de footer om de merkidentiteit te versterken. Zorg ervoor dat de stijl en uitstraling consistent zijn met de rest van de pagina.
  7. Beperk het aantal links: De footer is geen plek voor een overvloed aan links. Beperk het aantal links tot het noodzakelijke, zodat gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

Ontwerp van de footer

Een effectieve footer heeft een duidelijk en overzichtelijk ontwerp. Zorg ervoor dat het niet te druk is, zodat gebruikers snel kunnen scannen en vinden wat ze nodig hebben. Het gebruik van een consistent ontwerp met de rest van de pagina versterkt de gebruikerservaring.

SEO-toepassingen in de footer

Om de Search Engine resultaten op je website te verbeteren, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden voor de footer:

  1. Interne links: Gebruik altijd meer interne dan externe links in de footer. Interne links dragen bij aan een hogere score in de zoekmachines.
  2. Beperk externe links: Overmatig gebruik van externe links kan een negatieve invloed hebben op je SEO-score.

Met deze tips kun je een effectieve en geoptimaliseerde footer creëren die de gebruikerservaring verbetert, de conversies verhoogt en je website SEO-vriendelijker maakt.

Heb je nog vragen over het ontwerpen van een website footer of wil je meer weten over website optimalisatie? Neem gerust contact met ons op via ons algemene telefoonnummer voor meer informatie: 088 217 08 00. We helpen je graag verder!

Gebruikte bronnen:

Meer artikelen