Drupal 9 verbindt mensen door digi-toegankelijkheid

05 juni 2020
3 minuten

Je herkent het vast wel ‘het opgesloten’ gevoel van de afgelopen maanden. Veel thuiswerken, op afstand gaan vergaderen, je presentatie en/of demo’s geven. Kortom veel bezig op de laptop en op  online informatiekanalen. Des te belangrijker het nu is geworden om stappen voorwaarts te zetten die de inclusieve samenleving bevorderen en mensen met functiebeperking “verbinden”.  Drupal heeft in dit kader gisteren (3 juni 2020) een “out-of-the-box” oplossing gereleased. 

Drupal 9 = Digi-toegankelijk

Het onderwerp “Digi-toegankelijkheid” is veelomvattend en vraagt veel kennis en ervaring (hierover meer in mijn eerste blog). We weten dat de Drupal community één van de weinige in de markt is die en Open Source en tegelijkertijd Digi-toegankelijk is. En daarmee de WAG 2.1. criteria dekt. Hiermee toont de community aan zich continu te verdiepen in de behoefte van de samenleving en daarin één van de koplopers is en wil blijven.

Drupal heeft in de afgelopen releases diverse kleinere best practices toegepast die de gebruikerstevredenheid doet toenemen. In deze release zitten meerdere elementen die zorgen voor betere aansluiting op de WCAG 2.1 criteria en tools die je helpt om het e.e.a. uit te testen.

Opvallendste uitbreidingen ten behoeve van WCAG 2.1

Metadata: Mensen met slechtziendheidsbeperkingen gebruiken ‘screen readers’ om informatie vanuit een website tot zich te nemen. Hiervoor is een goede inrichting van de toegankelijkheidsboom binnen Drupal essentieel. Dit verhoogt de effectiviteit van de ‘screen reader’. Naast het voorlezen van zichtbare content, wordt met de introductie van Drupal 9 ook metadata (niet zichtbare content) voorgelezen.

Tab-beheer functionaliteit: deze nieuwe mechanisme is er om zowel niet-visuele gebruikers als niet-muisgebruikers op een logische volgorde te begeleiden naar de elementen op de pagina.

Auto-complete: deze is nu breder toepasbaar gemaakt, zodat mensen met functiebeperkingen sneller tot de gewenste informatie terecht komen.

Drupal formulieren: Deze is aanzienlijk verbeterd door de toevoeging van in-line errors. Hiermee worden de fouten tijdens het invullen van de formulier gelijk getoond.

Van ontwikkeling van een toegankelijk product tot content

Naast de verbeteringen en uitbreidingen op de standaard-core zijn er ook modules beschikbaar die de redacteurs ondersteunen om toegankelijke content te publiceren. Daarnaast zijn er ook modules beschikbaar die de ontwikkelaars ondersteunen bij doorontwikkeling, testing en die de toegankelijkheidstest doen op de WCAG 2.1 criteria.

Handige weetjes beschikbaar op de Drupal-website

Dankzij de brede community is er veel mogelijk binnen en met Drupal. Zo zijn er veel kennishouders  over toegankelijkheid zowel technisch als organisatorisch. Deze kennis heeft de community beschikbaar gesteld op de website van Drupal. Kijk daarvoor eens hier en hier.

Heb je ondersteuning nodig of wil je van gedachten wisselen over Digi-toegankelijkheid, voel je dan vrij om een mailtje te sturen of het contactformulier in te vullen. Ook kan ik eventueel nodige hulpmiddelen met je delen. Hoe meer informatiekanalen toegankelijk zijn, des groter de inclusieve maatschappij wordt.

Tot slot wil ik via deze blog mijn waardering uitspreken naar de Drupal community om hun bijdrage met betrekking tot de inclusieve samenleving. Wil je ook dat Drupal en de community in het zonnetje worden gezet, deel dan dit bericht voor het bereiken van meer mensen.

Neem ook eens een kijkje op www.digitoegankelijk.com voor meer informatie over Digi-toegankelijkheid.

Meer artikelen