Drupal 7 support verlengd, toch slim om nu te upgraden

25 juni 2020
3 minuten

Op Drupal.org is 24 juni aangekondigd dat Drupal 7 een jaar langer wordt ondersteund, tot november 2022, als gevolg van COVID-19. Daarmee lijkt de urgentie om te upgraden verlaagd voor organisaties die nog gebruik maken van deze populaire versie van het Drupal CMS. Is het nu slim om langer op Drupal 7 te blijven, of blijft het advies: upgraden naar Drupal 9?

Drupal 7 wordt langer ondersteund

Is het zinvol om een upgrade uit te stellen?

Laten we kijken naar de voordelen van de verlengde support voor organisaties die nog een in Drupal 7 ontwikkelde website hebben. Gebruik maken van de ruimte kan in bepaalde gevallen zinvol zijn.

 • Meer budgettaire ruimte of tijd nodig
  Wanneer organisaties zich zorgen maken over die naderende grens in relatie tot beschikbare budgetten of tijdverlies geeft de verlenging extra ruimte om na te denken op welke wijze de upgrade naar Drupal 9 wordt aangevlogen.
 • Veel maatwerk functionaliteit
  Wanneer je veel maatwerkcode hebt ingezet, heeft een overgang naar Drupal 9 meer impact. Vanwege de vele wijzigingen onder de motorkap moet dan meer code worden herschreven. Het extra jaar biedt ruimte om de omgang met die specifieke functionaliteit te beoordelen.
 • Gebruik van modules die niet in 8 of 9 bestaan
  Er zijn specifieke modules waar geen Drupal-8-alternatief voor is verschenen. In dat geval ben je vaak juist aangewezen op de Drupal-7-versies van de modules en is een verlenging dus welkom.

Waarom adviseren wij om nu te upgraden naar Drupal 9?

 • Model van continue innovatie
  Vanaf Drupal 8 wordt het model van continue innovatie toegepast. Elke tussentijdse update bevat verbeteringen en uitbreidingen van functionaliteit. Drupal 7 is in de kern nog steeds de versie zoals deze in 2011 is gelanceerd, met daarbovenop de functionaliteit die door de implementatiepartij is bijgebouwd. Er vinden geen innovaties plaats op de uitbreidingsmodules (contributed modules) die hiervoor zijn gebruikt en het doorvoeren van vernieuwingen op maatwerkcode is daarom minder waardevol.
 • Sterk verbeterde usability
  De continue innovatie heeft voor Drupal 8 uitgemond in steeds verder verbeterende usability. Elke tussentijdse update heeft nieuwe, gebruikersvriendelijke functionaliteiten voor webbeheerders en redacteuren opgeleverd, zoals performanceverbetering, redactionele werkgroepen en workflows, verbeterde omgang met afbeeldingen en video’s, verbeterde manieren om externe content te embedden in je site en ga zo maar door. Drupal 9 zet die krachtige lijn voort.
 • Doorontwikkeling uitbreidingsmodules vooral in Drupal 9
  In de Drupalcommunity ligt al enige jaren de focus op Drupal 8. Drupal 9 is een directe doorontwikkeling van Drupal 8. Drupal-8-modules worden in een gestaag tempo geschikt gemaakt voor Drupal 9. Drupal-7-modules staan veelal stil, het zijn niet de uitbreidingsmodules waar de doorontwikkeling plaatsvindt. Dat richt zich op Drupal 9, waar bovendien veel meer functionaliteit in Drupal Core wordt opgenomen (en dus steeds wordt uitgebreid). Het betekent dat er niet alleen minder aandacht is voor functionaliteit en usability, maar dat voor uitbreidingsmodules die in jouw site worden gebruikt de veiligheid steeds meer een risico is. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wij adviseren nu aan de slag te gaan met de upgrade en niet te wachten tot 2021 of 2022. Het wordt steeds meer een kwestie van ‘pleister erop, en door’.
 • Verbeterde front-end
  Drupal bestaat al 20 jaar en is uitgegroeid tot leading open source content management systeem. Een zeer belangrijke ontwikkeling in de versies Drupal 8 en Drupal 9 is de sterk verbeterde ontkoppeling tussen front-end en back-end. Hierdoor is het niet alleen veel eenvoudiger om de website aan te passen, maar je kunt bijvoorbeeld ook makkelijk een app lanceren.

Conclusie

Ons algemene advies is: zet nu de upgrade naar Drupal 9 in gang. De actieve doorontwikkeling vindt niet plaats in Drupal 7, dat sterk vertrouwt op de D7-uitbreidingsmodules. Het extra jaar is specifiek ingezet vanwege COVID-19. Onder de streep levert de verlenging eigenlijk maar één verschil: de verlengde support vindt niet in commerciële vorm plaats, maar een jaar extra via de community. Kortom: upgraden maar!

Meer artikelen