De website als instrument voor het werven van potentiële studenten

De website als instrument voor het werven van potentiële studenten

In de digitale wereld van vandaag is een sterke online aanwezigheid van cruciaal belang voor het aantrekken en betrekken van toekomstige studenten in het hoger onderwijs.

We spraken met Marcel Schuitevoerder, Digitaal Strateeg bij Finalist, om inzicht te krijgen in de prioriteiten en succesfactoren bij het werven van studenten. Daarnaast delen we de overwegingen voor design en structuur om de positionering van de instelling optimaal te ondersteunen en de werving van aankomende studenten te bevorderen.

Prioriteiten bij het werven van studenten

Marcel benadrukte een aantal essentiële prioriteiten bij het werven van potentiële studenten:

 • Online aanwezigheid: De instelling moet zorgen voor een sterke online aanwezigheid via informatieve en gebruiksvriendelijke websites, sociale mediaplatforms en online marketingcampagnes.
 • Gerichte marketing: Het implementeren van gerichte marketingstrategieën om specifieke demografische en geografische regio's te bereiken die aansluiten bij de doelen en programma's van de instelling.
 • Programma-aanbod: Het benadrukken van het diverse aanbod van online programma's en cursussen om te voldoen aan de verschillende interesses en carrièredoelen van toekomstige studenten.
 • Ondersteunende diensten: Het bieden van uitgebreide ondersteunende (online) diensten voor studenten, zoals virtuele counseling, technische assistentie en academisch advies om een positieve leerervaring te garanderen.
 • Financiële hulp: Duidelijke communicatie over financiële hulpopties om toekomstige studenten te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Succesfactoren bij het werven van studenten

Het meten van de effectiviteit van wervingsinspanningen is cruciaal. Marcel noemde enkele belangrijke succesfactoren

 • Conversiepercentages: Het bijhouden van het percentage websitebezoekers dat gewenste acties voltooit, zoals het indienen van aanvraagformulieren, het aanvragen van informatie of het starten van het aanvraagproces.
 • Aanvraagpercentage: Het monitoren van het aantal toekomstige studenten dat met succes online aanvragen voor toelating invult en indient.
 • Inschrijvingsnummers: Het evalueren van het aantal studenten dat zich inschrijft voor online programma's en cursussen, wat de effectiviteit van wervingsinspanningen aangeeft.
 • Retentie- en afstudeerpercentages: Het beoordelen van het percentage online studenten dat volhardt in hun studie en hun programma's met succes voltooit, waarbij tevredenheid en programmakwaliteit worden aangetoond.
 • Alumni succes: Het volgen van de loopbaanresultaten en prestaties van afgestudeerden van online programma's, waarbij hun professionele succes en de waarde van het onderwijs van de instelling worden benadrukt.

Design en structuur voor optimale ondersteuning

Bij het ontwerpen en structureren van de website zijn er volgens Marcel verschillende overwegingen om rekening mee te houden voor het werven van potentiële studenten:

 1. Duidelijk en aantrekkelijk ontwerp: De website moet modern en visueel aantrekkelijk zijn, in lijn met de branding van de instelling. Gebruik hoogwaardige afbeeldingen, micro-animaties, video's en interactieve elementen om een boeiende gebruikerservaring te creëren.
 2. Intuïtieve navigatie: Organiseer de structuur van de website logisch en gebruiksvriendelijk, zodat bezoekers gemakkelijk de gewenste informatie kunnen vinden. Prioriteer de zoekfunctie om snel specifieke informatie te vinden.
 3. Markeer unique selling points: Communiceer duidelijk de unieke kenmerken en sterke punten van de instelling om zich te onderscheiden van anderen.
 4. Programma-informatie en aanpassing: Geef uitgebreide en actuele informatie over de aangeboden programma's, met specifieke details per programma.
 5. Toelating en aanvraagproces: Schets duidelijk het toelatingsproces en bied ondersteuning tijdens het aanvraagproces.
 6. Campus Life en studentenondersteuning: Toon het bruisende campusleven en de beschikbare ondersteunende diensten.
 7. Betrek toekomstige studenten: Neem interactieve functies op om directe communicatie met toelatingsmedewerkers of huidige studenten mogelijk te maken.
 8. Duidelijke oproepen tot actie (CTA’s): Begeleid toekomstige studenten naar hun volgende stappen in het inschrijvingsproces met duidelijke CTA's.
 9. SEO-optimalisatie en -analyse: Optimaliseer de website voor zoekmachines en gebruik analysetools om inzichten te verzamelen voor continue verbetering.


“Door rekening te houden met deze factoren zal de website van de instelling de positionering effectief ondersteunen en de werving van nieuwe studenten optimaal bevorderen. Een goed ontworpen en gestructureerde website is een krachtig instrument om potentiële studenten te inspireren en aan te trekken, en uiteindelijk een positieve leerervaring te garanderen.”

Marcel Schuitevoerder, Digitaal strateeg bij Finalist

Meer artikelen